OMA JA YRITYKSEN ARVOMAAILMA TÖRMÄYSKURSSILLA – AINOA VAIHTOEHTO IRTISANOUTUMINEN

Mihin tämä maailma on menossa? Harva se viikko saa kuulla uutisia veroparatiisiin siirretyistä varoista, manipuloiduista testituloksista tai muista harmaalle alueelle sijoittuvista bisneksistä. Vieroksun syvästi ajatusta, että maailma, jossa elämme, on niin kova ja kilpailuhenkinen, että mitkä tahansa keinot ovat sallittuja voittojen maksimoiseksi.

Elämäni on kriisissä. Jos joku olisi joskus sanonut minulle, että joudun henkilökohtaisesti tilanteeseen, jossa arvoristiriita yrityksen ja henkilökohtaisten arvojeni välillä käy niin suureksi, ettei minulle jää mitään muuta mahdollisuutta kuin irtisanoa itseni, en olisi ikinä uskonut. Nyt se on totta. Se moraalinen ja eettinen raja ylitettiin, että olisin enää mitenkään voinut jäädä yritykseen töihin toimimatta kestämättömästi itseäni vastaan.

Minulle tämä kulunut kevät on ollut elämäni rankimpia. Aina ei auta se, vaikka ilmaiset mielipiteesi useampaan kertaan. Jos et ole yrityksessä ylin päättävä henkilö, et voi vaikuttaa kaikkiin päätöksiin. Toisaalta, jos päätös on hyvin suuressa ristiriidassa oman arvomaailmasi kanssa ja toisaalta olet siinä asemassa, että joudut kantamaan vastuun päätöksestä joka tapauksessa, on oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa: joko elää itsensä kanssa toteuttaen päätöstä vastaten mahdollisista seurauksista tai lähteä pois. Minun tapauksessani vain jälkimmäinen vaihtoehto tuli kyseeseen. Toisaalta, olen ylpeä siitä, että uskalsin olla eri mieltä ja sanoa sen myös ääneen tilanteessa, jossa muilla ei ollut vaikeuksia elää päätöksen ja mahdollisten tulevien seurausten kanssa.

Nyt minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä aion tehdä. Ei ole uutta työpaikkaa, johon mennä. Työttömyyskorvausta ei ole mahdollista saada 3 kk karenssin aikana, joka aiheutui siitä, kun itse irtisanouduin. Toisaalta, työttömyyskorvauksen saaminen voisi olla muutenkin hankalaa, koska minulla on toiminimi, jolla teen ryhmäliikunnan ohjausta. Nyt ei auta muu kuin toistaiseksi sietää ajatusta, ettei minulla ole harmainta aavistustakaan siitä, mitä elämässäni seuraavaksi tapahtuu. Se on kuitenkin pieni hinta maksettavaksi verrattuna siihen, että olisin jatkuvasti joutunut toimimaan itseäni vastaan ja olisin paitsi menettänyt oman mielenterveyteni myös vielä saattanut pilata oman työurani, jos pahin kauhuskenaario olisi toteutunut.

Olen toiminut reilut kymmenen vuotta taloushallinnon tehtävissä. Tämän irtisanoutumiskokemuksen jälkeen todella voimakkaasti kyseenalaistan, onko minusta ylipäänsä toimimaan bisnesmaailmassa. Tällaisessa pelkästään voittoa tavoittelevassa yrityskulttuurissa, jossa tavoitteet on valmiita saavuttamaan keinolla millä hyvänsä. Jossa ihmisillä ei ole mitään merkitystä; raha, tulos ja kasvu menevät kaiken edelle eikä moraalista tai etiikasta tarvitse piitata.

Haluan keskittyä positiivisiin asioihin. Olisihan helppo jäädä vellomaan negatiivisissa tunnelmissa ja surra jo etukäteen työttömyyttä ja taloudellisia vaikeuksia. Tämä päätös oli kuitenkin helppo tehdä, sillä minulle oli itsestäänselvää, että en halua enkä voi jäädä yritykseen, jossa omat ja yrityksen arvot ovat näin pahassa ristiriidassa keskenään. Tämä on myös mitä suuremmassa määrin hyppy tuntemattomaan ja epämukavuusalueelle. Epämukavuusalue puolestaan on se paikka, jossa ihmisen kasvu tapahtuu. Se pakottaa ihmisen pois totutuilta urilta kohti jotain uutta. Uskon vahvasti, että tästä tapahtumasta seuraa minulle jotain hyvää. Tällä kaikella on jokin positiivinen tarkoitus, vaikka en sitä vielä ymmärrä.

Ainakin aion tulevana kesänä keskittyä tanssimiseen. Olen neljä vuotta ohjannut zumbaa ja ensi syksynä alan ohjata myös lavis lavatanssijumppaa. Tänä kesänä toteutan pitkäaikaisen unelmani ja lähden lavatanssileirille. Tanssiminen on minulle intohimo ja pakokeino kaikesta pahasta. Kun tanssin, olen lähellä omaa keskipistettäni enkä mieti sitä, mitä muut minusta ajattelevat. Aion myös kirjoittaa runoja ja blogia, sillä kirjoittaminen on toinen intohimoni. Tästä lähtien olen entistä enemmän herkkä runoilija ja sensuelli tanssija. Se, olenko joskus vielä yrityksen taloushallinnosta vastaava henkilö, jää nähtäväksi.

Luotan vakaasti siihen, että kuuntelemalla itseäni ja seuraamalla sydämeni ääntä löydän vielä sen oman polkuni.




Kommentit

  1. Moikka Laura, päädyin Facebookin kautta lukemaan blogiasi ja tämä postaus kolahti hyvin lähelle omaa elämäntilannettani. Jouduin myös irtisanoutumaan oman alani työpaikasta viime vuoden lopulla, luultavasti samankaltaisista eettisistä ja moraalisista syistä kuin sinä. Päätös ei ollut helppo, mutta tuntui oikealta suunnalta, vaikkei minulla ollu sillä hetkellä kehiteltynä suunnitelma B:tä saati sitten uutta työpaikkaa näkyvissä. Tässä viime kuukausien ajan olen kehitellyt omaa bisnesideaa ja tämän kuun alussa viimein rekisteröin oman toiminimen. Vaikka vielä on hyvin paljon tekemistä ja uutta opittavaa tämän tuntemattomaan hypyn suhteen, on oma fiilis hyvä. Ei tarvitse tanssia toisen pillin mukaan, etenkään sellaisen, jota en itse voinut millään tasolla allekirjoittaa.

    Tämän sepustuksen jälkeen halusin toivottaa myös tsemppiä sulle - ennemmin tai myöhemmin löydät varmasti seuraavan askeleen elämässäsi! Asioilla kun on kumma tapa usein järjestyä tavalla tai toisella :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon Mari kommentistasi ja rohkaisevista sanoista. Varmasti minullakin asiat järjestyvät. Minulla on ollut toiminimi vuodesta 2012 ja olen koko ajan tehnyt myös ryhmäliikunnanohjausta sillä. En siis putoa totaalisesti tyhjän päälle. Koska minulla on rautainen taloushallinnon osaaminen, myös näiden töiden tekeminen omalla toiminimellä on yksi vaihtoehto. Toivon Mari sinulle ja bisneksellesi kaikkea hyvää ja aurinkoista kesää!

    VastaaPoista
  3. Hei,
    oikein paljon tsemppiä. Itse irtisanouduin "hyvästä" työpaikasta tämän vuoden alussa, koska en kokenut yksinkertaisesti enää että työllä olisi ollut minulle mitään annettavaa.
    Olin tosin kehitellyt omaa yritystäni parin vuoden ajan ja uudelleen kouluttautunut, joten ratkaisu oli helppo. Tosin siihen se helppous jäikin. Yrittäjyyden alku on ollut yhtä vuoristorataa, rahaa palanut tyhmiin projekteihin, epätoivoa kun laskuja sataa ja rahaa ei tule, mutta aina sieltä pohjalta löytyy kuitenkin se tahto ja usko jatkaa. Tsemppiä paljon, oli ratkaisusi mikä tahansa työn suhteen.
    Satu
    www.satumalinen.fi

    VastaaPoista
  4. Hei, itse myös lähdin vanhasta ja vakaasta työstä vuoden alussa, koska en vaan enää pystynyt siellä jatkamaan. Karenssi alkaa olla nyt takana. Rahat ovat tiukilla, mutta voin paljon paremmin kuin ennen. Itselläni ei ole vielä yritystä pystyssä, joten työttömyystukea tulen saamaan varmasti. Mutta kyllä sivutoimisena toiminut yrittäjäkin voi saada työttömyystukea. Kysele TE-keskuksesta miten menetellä. Ja sinun taustallasi saat varmasti tehtyä töitä myös taloushallinnon puolella yrittäjänä, vaikka pienimuotoisesti. Tsemppiä kovasti ja muista, ettet ole yksin.

    VastaaPoista
  5. Hei Laura, viimeinen lauseesi kiteytti kaiken. Monet jäävät ikävään työhön juuri taloudellisen turvan takia, joten olet hyvin rohkea kun uskallat kuunnella sydäntäsi ja etsiä omaa polkuasi. Uskon että se oli juuri oikea ratkaisu. Kannustan miettimään yrittäjyyttä vaihtoehtona, vaikka se tuntuisi aluksi epävarmalta ja pelottavalta, niin sinulla on jo toiminimestä kokemusta ja aina saa apua, kunhan vain kysyy sitä. Taloushallinnon osaamisella sinulle riittää aina töitä, koska sitä tarvitaan aina. Monet kaipaavat juuri pieniä toimijoita ja kirjanpitäjää, koska silloin saa henkilökohtaista palvelua. Itsekin juuri valmistuin koulusta ja lähdimme muutaman ystävän kanssa pyörittämään talousbisnestä (kirjanpitoa ja nuorten valmennuksia), ja parasta tässä on oma vapaus ja se, että teemme tätä omien arvojemme kautta, eikä kukaan muu määrää miten tulisi tehdä. Tsemppiä sinulle, ja onnea valitsemallesi polulle! :)

    VastaaPoista
  6. Hienoa kun voit ja uskallat kuunnella itseäsi. Olen myös taloushallinnon konkari ja aavistan vahvasti missä törmäyskurssilla ei voi enää ohittaa vaan on toimittava. Itse olen myös päätynyt muotoilemaan ahdistukseni noin: henkilökohtaiset arvoni ja yrityksen kulttuuri ja tosiasiallinen toimintatapa eivät kohtaa. Toimenpiteet ovat vielä työn alla, yritän olla tällä kertaa hallittu. Mutta onhan meillä oikeus oll "itsekkäitä" ja päättää alkaa tekemään sitä mitä sisin ohjaa? Itse arvelen ohjautuvani kädentaitojen puolee tulevissa tekemisissäni. Ammattia ja elinkeinoa en ole ajatellut enää luoda mutta aikaa niiden tekemiseen. Vaikka sitten taloushallinnon töistä tuloa saaden, mahdolisuuksia kyllä on mutta talouspäällikkyydet saa jäädä. Hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
  7. Hei Laura,
    törmäsin facebookin kautta postaukseesi. Teit rohkean valinnan irtisanoutuessasi yrityksestä, joka ei tue arvomaailmaasi. Me arvostamme rohkeita valintoja ja haluaisimmekin kutsua sinut the SHIFT -businessfestivaalille, jonka tavoitteena on nimenomaan kehittää yhdessä tulevaisuuden liiketoimintaa kestävämpään suuntaan. Haluamme tapahtuman avulla edistää sellaista yritystoimintaa, että tulevaisuudessa vältyttäisiin vastaavilta tilanteilta kuin mitä olet joutunut kokemaan. The SHIFT järjestetään Turun linnassa 31.5.-1.6.2016. Voit rekisteröityä sivujemme kautta http://www.theshift.fi/about/media
    Tervetuloa!
    Ira / The SHIFT businessfestivaali

    VastaaPoista
  8. Kiitos paljon kaikille tätä blogitekstiä kommentoineille. Tuntuu erittäin lohduttavalta, että en ole tilanteessa yksin. Yritän nyt elää tilanteessa, jossa en tiedä, mitä huominen tuo. En tiedä, rupeanko yrittäjäksi vai yritätkö hakea taloushallinnon töitä. Juuri nyt pitää antaa itselle aikaa toipua siitä, mitä on tapahtunut. Vaikka kuinka haluaisin, en voi pakottaa itseäni keksimään sitä oikeaa ratkaisua tulevaisuuden suhteen. Olen kärsivällinen ja luotan siihen, että minä vielä löydän sen. Sillä välillä keskityn elämän pieniin mutta sitäkin tärkeämpiin perusasioihin: siihen, että nukun riittävästi ja syön terveellisesti ja monipuolisesti. Ja ihan vain olen tässä ja nyt ja nautin Suomen kesästä. Kiitos teille kaikille tsempistä ja tuesta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

“ANTTI TUISKU, SÄ INSPIROIT MUA AINA!”

”SAIRASLOMALLA: AHDISTUSTA JA PANIIKKIKOHTAUKSIA”

“YMPYRÄ SULKEUTUU”