FERRITIINI - MUOTIVILLITYS VAI VAKAVASTI OTETTAVA ASIA?


Viimeisten parin vuoden aikana on käyty vilkasta keskustelua ferritiinin eli varastoraudan puutteesta. Osa lääkäreistä suhtautuu siihen tämän ajan muotivillityksenä, kun taas toiset pitävät sitä todellisena ja vakavasti otettavana asiana.

Alhainen ferritiini voi aiheuttaa lukuisia oireita, kuten:
·         Väsymys, heikotus
·         Levottomat jalat
·         Hajamielisyys, keskittymiskyvyn puute
·         Palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet
·         Hengästyminen, hengenahdistus, nopeutunut syke levossa
·         Rytmihäiriöt
·         Masennusoireet, ahdistuneisuus
·         Heikentynyt yleiskunto, lihasheikkous
·         Ruokahaluttomuus, painon nousu tai lasku

Ferritiinin viitearvot ovat 10-150, vaikka yleisesti hyväksytyksi puutteen alarajaksi on hyväksytty 30. Ihmisten kokemukset ovat hyvin yksilöllisiä, eli joku voi saada oireita paljon korkeammallakin ferritiiniarvolla kuin joku toinen.

On hyvä huomata, että hemoglobiiniarvo ei kerro mitään varastoraudan tasosta. Hemoglobiini voi olla hyvä, vaikka on varastoraudan puute.

Alhainen ferritiiniarvo on ilmeinen tekijä esim. ylirasitustilan synnyssä. Valitettavasti monella yksityisenkään puolen lääkärillä ei ole riittävää tietoa alhaisen ferritiinin aiheuttamista ongelmista, eikä julkisella puolella edes suostuta ottamaan ferritiiniarvoa verestä ilman kovaa vaatimista.

Mikä on oma kokemukseni asiasta?

Olen kärsinyt ylirasitustilan oireista pian kaksi vuotta. Tammikuussa kuntoni romahti niin pahasti, etten enää kyennyt nousemaan kotonani rappuja yläkertaan voimakkaasti hengästymättä. Yöllä sain sydämentykytyskohtauksia, jossa pulssi oli lähellä 200:aa, sydän oli tulla ulos rinnasta, vapisin ja tärisin.

Käytyäni yksityisellä lääkäriasemalla urheilulääkärin vastaanotolla sain ohjeeksi syödä 2 tablettia rautaa päivässä. Jo puolessa viikossa oireeni alkoivat helpottaa huomattavasti. Toki, ylirasitustilasta toipumiseen liittyy paljon muutakin kuin raudan syönti, mutta varastoraudan puute on selkeä fysiologinen seikka tilan taustalla. Ensimmäiset puolitoista vuotta tilaani kuitenkin hoidettiin ensisijaisesti mielenterveyden häiriönä!

Varastorauta-arvot voi mittauttaa ilman lääkärin lähetettä, esim. Puhdin kautta. On myös tärkeää selvittää syyt alhaisen ferritiinin taustalla. Itselläni ilmeisemmät syyt ovat olleet todella runsaat kuukautiset sekä liikuntamääriin nähden aivan riittämätön ravinnonsaanti.

Rautavarastot täyttyvät hitaasti. Alhainen ferritiini vaatii usein 6-9 kuukauden rautatankkauksen.

Omaan kokemukseeni perustuen alhaista ferritiinin mahdollisuutta ja sen mahdollisesti aiheuttamia oireita ei voi kuitata sillä, että kyseessä on muotivillitys tai asia, josta juuri nyt keskustellaan. Potilas ja hänen oireensa tulisi aina ottaa vakavasti.

Vaikka ferritiiniarvoni on lähtenyt nousuun,
kuntoni ei ole vielä niin hyvä, että voisin harrastaa
rankkaa aerobista liikuntaa kuten tanssia tai ohjata
ryhmäliikuntaa. Maltti on nyt valttia.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

“ANTTI TUISKU, SÄ INSPIROIT MUA AINA!”

”SAIRASLOMALLA: AHDISTUSTA JA PANIIKKIKOHTAUKSIA”

“YMPYRÄ SULKEUTUU”