"ONNI EI TULE ULKOA ETSIEN, VAAN SISÄLTÄ LÖYTÄEN"

Minulla oli eilen aivan täydellinen päivä. Aamupäivällä ajelin yksinäni puolentoista tunnin matkan Asikkalaan opettelemaan fuskun alkeita. Vettä satoi ajoittain kaatamalla, enkä löytänyt perille aivan ajoissa, mutta 2,5-tuntinen tanssisessio sai kaikki kielteiset ajatukset unohtumaan, ja uppouduin täysin uuden tanssin opetteluun. Ajankulu unohtui täysin ja nautin uusien ihmisten tapaamisesta sekä hyvästä musiikista. Illalla niinikään suuntasin yksin tieni kohti Helsingin Tavastiaa, jonka illan päätähtenä esiintyi Antti Tuisku. Olisi ollut helppoa alkaa miettiä sitä, miltä näyttää, kun nelikymppinen nainen lähtee yksin rockklubille ja tanssii, hyppii ja pomppii koko keikan eläen vain sille hetkelle ja mahtavalle artistille, mutta olen itsetuntemuksessani sillä tasolla, että en enää vaivaa päätäni moisilla ajatuksilla.

Ihminen on onnellinen, jos onnen tunne ja onnen kokeminen tulee itsensä sisältä – omista tekemisistä, ajatuksista, tunteista ja kokemuksista – eikä ole riippuvainen ulkoisista asioista kuten toisten sanomisista, tekemisistä, mielipiteistä tai arvostuksesta. Saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta minä olen henkilökohtaisesti kulkenut pitkän tien näiden yksinkertaisten asioiden opettelussa. Olen ikäni kärsinyt huonosta itsetunnosta, minkä vuoksi olen lähes aina miettinyt sitä, mitä muut minusta ajattelevat ja olen antanut muiden määrittää sitä, mitä ajattelen itsestäni tai milloin voin kokea itseni hyväksytyksi. Mutta kun tuntee ja hyväksyy itsensä, osaa ajatella myös sitä, että toisten ihmisten negatiiviset puheet ja ilkeät sanat kertovat enemmän sanojastaan kuin minusta. En anna niiden määrittää sitä, kuka olen tai vaikuttaa siihen, millaiseksi ihmiseksi haluan tulla.

Onnellisuuden kokemista ja onnen tunnetta voi lisätä myös keskittämällä ajatuksensa ja energiansa niihin asioihin, joihin voi oikeasti vaikuttaa. Oman kontrollin ulkopuolisista asiosta on helppoa löytää tekosyy sille, miksi ei voisi olla onnellinen. Vrt. ”Tämä loma olisi muuten ollut mahtava, mutta kun satoi koko ajan.” Sää on omien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella, joten on hukkaan heitettyä energiaa murehtia sitä. Sen sijaan olisi rakentavampaa käyttää energia esimerkiksi sen miettimiseen, mitkä ovat niitä asioita, mitä tekemällä loma tuntuisi parhaimmalta mahdolliselta. Toisaalta, jos tiedostaa sen, että auringonpaiste on se, mitä lomalta eniten kaipaa, kannattaa ehkä varata matka loman ajaksi jonnekin takuuvarmaan aurinkoon.

Sitten, kun tietää, mistä asiosta nauttii eniten ja mitkä tekevät sinut onnelliseksi, on jo hyvän matkaa oikealla tiellä. Muista, että kysymys on sinusta itsestäsi. Olet tärkeä ja sinulla on oikeus tehdä niitä asioita, joiden tekemisestä nautit. Mikäli tilanne on sellainen, että sinulla ei juuri sillä hetkellä ole mahdollista saada ketään kaveria mukaan jakamaan kokemustasi, älä anna sen muodostua esteeksi. Yhtä tärkeää kuin viihtyä ystävien seurassa, on viihtyä itsensä kanssa ja nauttia omasta seurasta. Koska onhan niinkin, että joskus pahinta yksinäisyyttä ei ole olla oikeasti yksin, vaan väärien henkilöiden seurassa.

Kannattaa myös muistaa tapa, jolla puhut itsellesi. Millä äänensävyllä ja mitä sanoja käytät. Sanoilla on suurempi merkitys kuin uskotkaan. Sillä on eroa, sanotko itsellesi, että saat tänään tehdä jotain vai sinun pitää tehdä jotain. Tai sinun on pakko tehdä jotain versus sinun on lupa tai mahdollisuus tehdä jotain. Pakko on hyvin voimakas sana, ja usein onkin kuullut sanottavan, että pakko ei ole kuin kuolla. Sillä on negatiivinen kaiku, ikään kuin muuta vaihtoehtoa ei olisi. Saa-sana on lempeämpi ja positiivisempi. Mahdollisuus sisältää aina häivähdyksen jostain paremmasta. Mieti, muuttuuko asenteesi johonkin esim. tylsältä tuntuneeseen tekemiseen, jos muutat mielessäsi käyttämiäsi sanoja kyseisestä askareesta.

Onni on parhaimmillaan hetkessä elämistä ja hetkestä nauttimista. Pieniä asioita. Ajan pysähtymistä. Muun maailman ulkopuolelle häipymistä. Syvä kontakti omaan itseensä. Itsensä hyväksymistä juuri sellaisena kuin on. Tällainen hetki puhtaimmillaan minulla oli eilen myöhään illalla Helsingin yössä, kun vaatteet liimaantuneina ihoon tanssin, hypin ja pompin puolitoista tuntia Antti Tuiskun keikalla hiki helmeillen otsallani ja nautin vain täydellisestä musiikista sulkien kaiken muun ulkopuolelle. Eikä kertaakaan mieleeni tullut, mitä muut minusta ajattelevat. Ei yhden ainutta kertaa edes seuraavana päivänä, kun kerroin julkisesti kokemuksistani Facebookissa. Tiedän toteuttavani omassa elämässäni niitä asioita,jotka tekevät minut onnelliseksi. Ja se tuntuu aivan mahtavalta.



 Kuva: Laura Nurminen, Tavastia la 18.6.2016
Antti Tuisku rohkaisee jokaisella keikallaan kuulijoitaan olemaan juuri sellaisia kuin ovat ja hyväksymään muut ihmiset sellaisina kuin ovat. Mieleeni on painunut Antti Tuiskun Hartwall Arenalla Petoshow'ssa huhtikuussa 2016 lausahtama repliikki:"Lopettakaa jumalauta sen miettiminen, mitä muut teistä ajattelevat!"

Kommentit

  1. Hei! Blogisi on ihanan positiivisen pohdiskeleva, ja mielenkiintoinen! Olen itsekin alkanut käydä juuri samanlaisia asioita läpi (erityisherkkyydestä, mitä hyvä itsetunto on, mistä nautin jne). Kiitos blogistasi! Toivottavasti jatkat kirjoittelua vielä pitkään :)

    VastaaPoista
  2. Lämpimät kiitokset kommenteistasi, Amanda. Kirjoittaminen on ollut minulle lapsesta saakka intohimo, joten uskon, että jatkan sitä pitkään :) Ihanaa kuulla, että kirjoitukseni herättävät ajatuksia ja tuovat iloa. Ihanaa kesää sinulle Amanda ja kaikille muillekin, jotka ajatuksiani lukevat :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

“ANTTI TUISKU, SÄ INSPIROIT MUA AINA!”

”SAIRASLOMALLA: AHDISTUSTA JA PANIIKKIKOHTAUKSIA”

“YMPYRÄ SULKEUTUU”